- Specialiștii în risc consideră, potrivit Misreport, că vremea extremă și dezinformarea sunt cele mai probabile amenințări care pot să declanșeze o criză globală în următorii doi ani, arată sondajul Forumului Economic Mondial (WEF). Raportul se bazează pe punctele de vedere ale unui număr de peste 1.400 de experţi mondiali în evaluarea riscurilor, decidenţi politici şi lideri de mari companii, intervievaţi în septembrie anul trecut.
- Tot despre dezinformare și efectele ei vorbește și Ciprian Cucu în Revista 22, într-o analiză care arată cum a ajuns antivaccinismul românesc să fie reprezentat politic. Teoriile conspiraționiste și dezinformările legate de pandemia de COVID-19 susțin, în fapt, „mesajul antisistem pe care se construiesc atât AUR, cât și SOS”. „Repetând insistent diverse teorii false despre COVID, se impune în conștiința publică ideea că ceva tot e suspicios. Nu e esențial ca cetățenii să creadă cele mai trăsnite teorii conspiraționale, e suficient să dezvolte o reticență față de «varianta oficială»”, mai arată analiza.
- În campaniile electorale ale anului 2024, se va miza mult pe emoție, pe nostalgie și pe comparații cu perioada comunistă, inclusiv prin campanii explicite care încearcă să apese pe această „pedală” a nostalgiei, arată Alina Bârgăoanu, membru în Consiliul Consultativ al Observatorului European pentru Mass-Media Digitală.
- Tot o pedală emoțională apasă și una din cele mai viralizate postări de pe Facebook-ul românesc, din ultima săptămână. „Intereseaza pe cineva? A luat aur la Olimpiada Internațională de Mate!” spune titlul materialului postat de pagina Azur. Ne-a interesat pe noi. Acesta spune povestea mai multor olimpici la mate, printre care se află și Ömer Cerrahoğlu, a cărui poză ilustrează știrea. Ömer este un maramureșean ce a câștigat mai multe medalii de aur și argint la Olimpiadele Internaționale de Matematică.
Am verificat informația și am descoperit că ea datează din 2012, iar textul original a fost scris pe siteul Antena 1. Între timp, Cerrahoğlu a împlinit 28 de ani și s-a mutat în Turcia, potrivit paginii sale LinkedIn.
Postarea are 58.000 likes, 5.400 de comentarii și 1.900 de shares. Avem de-a face cu un clickbaitclasic, prieteni, care ne gâdilă puțin naționalismul și ne face shaming că nu mai avem răbdare și respect pentru valorile noastre.
- Altă dezinformare vine din partea 5news.ro, publicație favorabilă AUR. Nu, nu ne interzice nimeni mașinile diesel și nici nu se plafonează numărul de kilometri parcurși, așa cum susține un clip postat pe pagina 5news.ro. Colegii de la Factual au verificat presupusa informație și arată că e vorba de un fals.
Kind reminder – 5news.ro este una din cele 19 publicații care imită aparența unor ziare online independente, dar postează exclusiv propagandă sau chiar conținut fals, favorabile AUR. Am scris despre ele într-o ediție specială din noiembrie, anul trecut. (Misreport) - OPINIE. Fake News-urile vor decide rezultatele alegerilor din România (de unde și grija politicienilor să nu mâncăm insecte). (HotNews)