― Advertisement ―

Ai nevoie de un website de prezentare sau de un magazin online?

spot_img

Experiența acumulată în timp ne oferă o viziune mai bună cu privire la ce anume are nevoie business-ul tău pentru a avea succes.

AcasăInvestigatiiCine sunt europarlamentarii români cu probleme de integritate

Cine sunt europarlamentarii români cu probleme de integritate

O investigație jurnalistică internațională la care Context.ro a luat parte a constatat că aproape o treime dintre europarlamentarii români au fost implicați în cel puțin un scandal. Vezi în text cine sunt politicienii români de la Bruxelles cu semne de întrebare în CV.

  • Am trimis la Bruxelles un fost colaborator al Securității și doi politicieni care au scăpat de dosare penale pentru că faptele s-au prescris. Alți opt europarlamentari români în funcție au cel puțin o controversă la dosar.
  • La nivel european, un sfert dintre membrii Parlamentului au fost implicați într-un scandal.

Scandalul public declanșat de Qatargate a șocat întreaga Europă: nivelul de corupție din Parlamentul European (PE) părea fără precedent.

De fapt, relația politicienilor europeni cu regulile reprezintă o problemă mai veche și mai amplă. O investigație internațională la care Context a participat dezvăluie că aproape un sfert dintre membrii actuali ai Parlamentului European au fost implicați într-un anumit tip de scandal la un moment dat în cariera lor. Aproape o treime dintre reprezentanții României în PE au un trecut controversat: de la colaborarea cu Securitatea, la dosare de corupție închise în baza prescripției sau acuzații discriminare.

Printre europarlamentarii vizați de investigație îl gășim și pe … Ați ghicit: CLAUDIU MANDA.

Claudiu Manda a fost trimis în judecată de DNA în 2021. A fost acuzat că a intervenit pe lângă directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj pentru ștergerea datoriilor a 59 de beneficiari de ajutor social din comuna Bratovoesti. Aceștia primiseră banii fără să îndeplinească toate condițiile cerute de lege. Conform DNA, în schimbul intervenției, Manda viza voturile asistaților social. În cazul lui Manda, ÎCCJ a constatat că faptele s-au prescris și au cerut încetarea procesului. Au fost condamnați fostul director al AJPIS Dolj și  primarul comunei Bratovoesti, care a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției în 2020. Sentința a fost contestată atât de DNA, cât și de directorul AJPIS Dolj, ale căror apeluri încă se judecă. Claudiu Manda nu a răspuns solicitării Context.ro pentru un punct de vedere.

Rezultatele investigației pe context.ro.