Joi, aproximativ 1.000 de tractoare au paralizat arterele principale din Bruxelles în timpul desfășurării unui summit al Uniunii Europene. Fermierii au exprimat nemulțumiri profunde față de politica europeană în domeniul agricol, marcând astfel o demonstrație puternică, conform informațiilor furnizate de AFP și Reuters, preluate mai apoi de Agerpres și 7zile.info.
Piața din fața Parlamentului European era joi dimineață aglomerată de tractoare, iar unii dintre fermierii prezenți au exprimat nemulțumiri aruncând ouă către sediul legislativului UE.
„Priviți cât de mulți oameni sunt aici astăzi și vedeți că acesta este un fenomen în toată Europa, atunci trebuie să păstrăm speranța. Trebuie să sperăm că acești oameni înțeleg importanța agriculturii. Este vorba despre hrana noastră”, a subliniat Kevin Bertens, un fermier local din apropierea Bruxelles-ului.
„Avem aproximativ 1.000 de tractoare sau mașini agricole aflate în prezent pe străzi”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției. A adăugat că acești fermieri sunt în principal din Belgia, marcând astfel prezența lor în cadrul protestului.
Aceste proteste au loc cu câteva luni înainte de alegerile europarlamentare, în contextul în care sondajele de opinie indică posibilitatea unor rezultate semnificative pentru partidele de dreapta extremă.
Protestele agricultorilor au devenit din ce în ce mai frecvente în ultimele săptămâni în Uniunea Europeană, aceștia manifestându-și nemulțumirile față de restricțiile impuse prin politicile europene privind mediul, accesul liber al produselor ucrainene pe piața europeană și creșterea costurilor, în special din cauza majorării accizelor la combustibil și eliminării unor subvenții.
În acest context, au fost deja luate anumite măsuri, cum ar fi propunerea Comisiei Europene de a limita importurile de produse agricole ucrainene și relaxarea normelor de mediu pentru terenurile necultivate.
În Franța, unde fermierii protestează de câteva săptămâni, guvernul a renunțat la intenția de a reduce gradual subvențiile pentru combustibili și a promis să sporească ajutorul acordat agricultorilor. Cu toate acestea, fermierii susțin că măsurile luate sunt insuficiente, iar protestele s-au extins și în alte țări precum Belgia, Italia, Spania și Portugalia.
Liderii Uniunii Europene s-au întrunit joi pentru a lua o decizie cu privire la ajutorul economic al blocului comunitar european pentru Ucraina, în valoare de 50 de miliarde de euro pentru Kiev pentru următorii patru ani, un pachet căruia premierul ungar Viktor Orban i s-a opus în decembrie.
Sursa: 7zile.info