― Advertisement ―

Ai nevoie de un website de prezentare sau de un magazin online?

spot_img

Experiența acumulată în timp ne oferă o viziune mai bună cu privire la ce anume are nevoie business-ul tău pentru a avea succes.

AcasăNaționalComasarea alegerilor - un scenariu vehiculat tot mai des

Comasarea alegerilor – un scenariu vehiculat tot mai des

Actualizare ora 18:50 – Surse g4media.ro informează că negocierile au eșuat. „Negocieri eșuate PSD – PNL pe comasarea alegerilor. Întâlnirea s-a terminat rapid pentru că politicienii au plecat la recepția de Ziua SIE

Articolul inițial

Se vehiculează tot mai intens în ultima vreme acest scenariu numai bun pentru actuala coaliție PNL-PSD care își face calculele și scenariile pentru a-și mări și mai mult sferele de influență.

Nu trebuie uitat faptul că această comasare, dacă s-ar realiza, ar încălca un drept specificat în constituție: Dreptul de vot, articolul 36.

Așadar, cum alegerile europarlamentare au o dată fxată deja iar pe 9 iunie sunt mai puțin de 6 luni, comasarea cu alegerile locale va duce la încălcarea exercitării dreptului de a vota conducătorii administrației locale pentru cei care vor decide în perioada următoare să își schimbe domiciliul.

Și asta pentru că în iulie 2023 Iohannis a promulgat legea (propusă de PNL pentru eliminarea turismului electoral) potrivit căreia cetăţenii care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală de mai puţin de 6 luni înaintea datei scrutinului îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în localitatea de domiciliu.

Pănă la o decizie finală privind comasarea, joi probabil cand liderii coaliției vor dezbate ca-ntre frași avantajele comasării:


Ionut Moșneanu, vicepreședinte USR despre comasarea alegerilor la rfi.ro: ”În momentul în care mai sunt patru luni de zile până la alegeri, este o bătaie de joc, se calcă în picioare democrația. Să schimbi regulile în timpul jocului e ca și cum într-un meci de fotbal se joacă, se joacă și are unul 1-0 în minutul 60 și zice: gata, s-a terminat meciul, rămâne așa, nu mai jucăm 30 de minute, că mie îmi convine cum e”.

Sabina Fati – Deutsche Welle: ” Conducerile PNL și PSD au o schemă de eternizare la putere, de folosire a instituțiilor statului pentru perpetuarea unei combinații toxice pentru democrație. Deja după o coabitare de aproape trei ani, justiția funcționează doar în simbioză cu politicul, cea mai mare parte din presă e dirijată cu banii primiți de partide de la buget, iar alegerile tind să fie combinate în folosul marii coaliții PNL-PSD. 

Încă se calculează efectele comasărilor alegerilor locale cu cele europarlamentare și combinarea primului tur al prezidențialelor cu scrutinul parlamentar. În susținerea acestei simplificări, liberalii și social-democrații vorbesc despre economii, dar și despre exemplul altor șapte state din UE care vor proceda la fel. Decizia se va lua în zilele următoare, mai ales că un sondaj făcut la cererea News.ro și publicat astăzi arată că diferența dintre cei care vor comasarea și cei care se opun este în marja de eroare a cercetării, dar că oricum 82% preferă organizarea comună a primului tur al scrutinului prezidențial cu alegerile parlamentare, în vreme ce 78% ar vrea o combinație între locale și prezidențiale. 

Pentru actuala conducere a PNL e convenabilă combinarea europarlamentarelor cu localele, fiindcă e primul test pe care îl dau liberalii după guvernarea comună cu PSD. Primarii PNL ar putea da o mână de ajutor să împingă partidul cât mai aproape de 20%. Totuși, pentru PNL e riscant orice aranjament cu PSD, liste comune pentru parlamentare sau candidați comuni pentru marile primării. O parte a electoratului liberal nemulțumit deja de toate măsurile fiscale de tip socialist luate anul trecut de guvern și dezamăgit de persistența prieteniei cu social-democrații, ar putea să dezerteze spre noua alianță construită în jurul USR. Jocurile sunt determinate de interese mici, Ciucă vrea să-și conserve poziția și nu-și poate atinge dezideratul fără sprijinul PSD: dacă PNL va fi sub AUR la europarlamentare, generalul trebuie să plece acasă și toată construcția cu PSD s-ar putea nărui. În partea cealaltă, Ciolacu visează la Cotroceni, dar se teme să nu piardă partidul dacă nu câștigă cursa prezidențialelor. Victoria lui ar fi totuși imposibilă fără ajutorul PNL și dacă pierde președinția, Ciolacu va pierde și partidul. 

Se înțelege că și Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au planuri doar pentru ei și grupurile lor de interese: un deceniu de liniște, dar fără nicio strategie pentru România. ”


Unde și cum voi putea vota la alegerile din 2024?

Exportforum.ro explică pe scurt care sunt diferențele și care sunt noutățile legate de alegerile locale.